Aktualności

16 grudnia 2014 14:07 | Aktualności

WYPRAWA DO ŚWIATA CUKRU

      5 grudnia 2014 r. pod opieką p. H. Nowak, p. M. Oelke i p. E. Gładych-Zielińskiej wybraliśmy się na wycieczkę do Cukrowni w Środzie Wlkp.

      Na miejscu, zgodnie z przepisami BHP, ubrani w kaski i odblaskowe kamizelki udaliśmy się w podróż po cukrowni. Na wstępie obejrzeliśmy film, który zapoznał nas z  historią zakładu i pokazał cały cykl produkcyjny. Następnie przewodnicy oprowadzili nas po cukrowni. Początek linii produkcyjnej to plac z burakami, oczyszczalnia buraków, silos o wys. 70 m, średnicy 46,5 m i pojemności 65 tys. ton. We wnętrzu silosa znajduje się drugi, mniejszy połączony z budynkiem pakowni cukru. Poznaliśmy, tak więc etapy produkcji cukru: rozładunek buraków, przygotowanie surowca do przetworzenia, produkcję wyrobu gotowego, pakowanie i magazynowanie. Dowiedzieliśmy się, że całkowity czas produkcji od buraka do gotowego cukru wynosi 2,5 h.

      Po udanej wizycie w cukrowni udaliśmy się do Poznania. W kinie Malta obejrzeliśmy film i w dobrych humorach wróciliśmy do domu.

 

Przeczytano: 736 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: